Nekaj starega, nekaj novega, nekaj sposojenega, nekaj modrega

Kaj obleči in obuti?

Pomlad in poletje sta letna časa v katerem se poroči največ parov. Priprave trajajo kar nekaj časa saj si vsaka nevesta želi, da bi bil ta dan popoln. Običaj pravi, da bo zakon srečen, če bo nevesta imela na sebi nekaj starega, nekaj novega, nekaj sposojenega in nekaj modrega. Ne sme pa pozabiti niti na podvezico.

Bela obleka

2015 lace mermaid wedding dress Pronovias CAPRICORNIO_ANajbolj znan običaj na poroki je, da nevesta nosi belo obleko. V zadnjem času neveste izberejo tudi druge barve, vendar so vseeno to zelo svetli odtenki, zelo podobni beli barvi. Ta tradicija se je začela po poroki kraljice Victorie leta 1840, prej pa so neveste oblekle najlepšo obleko, ki so jo imele v omari. Pomembno pa je seveda tudi, da nevesta izbere primerno spodnje perilo, ki pod obleko ne bo vidno.

Družice

Eden izmed običajev je tudi ta, da morajo neveste imeti družice, čeprav ta pri nas ni ravno razširjen. Danes je njihova vloga predvsem ta, da nevesti priredijo dekliščino, ji pomagajo z obleko, včasih pa so verjeli, da družice nevesto čuvajo pred zlobnimi duhovi.

Z istim namenom so nosile tančice, saj so jim skrile obraz in, če je duhovi niso mogli videti ji tudi škoditi niso mogli.

Podvezica

Zgodovina podvezice sega v 14. stoletje, ko so v Angliji gostje na poroki verjeli, da sielei-podvezicače bodo dobili en del nevestine obleke, jim bo to prineslo srečo. Neveste niso želele, ostati brez obleke, zato so namesto tega moškim gostom začele metati svoje podvezice. Ker so včasih moški prestopili mejo in začeli sami trgati podvezice mladoporočenki z noge, se je običaj spremenil, tako da danes podvezico meče ženin, potem ko jo ženi sname z noge.  Popularno je bilo, da jo sname z zobmi, vendar je v zadnjem času bolj običajno, da jo preprosto sname z roko. Nato jo vrže vsem neporočenim moškim, ki so na poroki in tisti, ki jo ujame se bo naslednji poročil. Podvezico neveste običajno nosijo na desni nogi.

Drug običaj, ki prav tako prihaja iz Anglije je ta, da so svatje ženinu in nevesti metali nogavice in poskušali vreči tako, da je ta obstala na nosu enega izmed njiju. Tisti, ki mu je to uspelo naj bi se naslednji poročil.

Danes večina nevest nosi dve podvezici, eno vržejo samskim moškim, drugo pa obdrži za spomin.

Zelo moderno je tudi, da nevesta po poroki svoj šopek vrže neporočenim ženskam in tista, ki ga ujame se bo naslednja poročila.

Seveda si vsaka nevesta želi, da bi na njen poročni dan sijalo sonce. Vsi pa poznamo tudi rek, da naj bi dež na poročni dan prinašal srečo. Kar pa ne drži. Dež na poročni dan naj bi pomenil, da bosta zakonca imela veliko otrok, nekateri pa verjamejo, da dežne kaplje ponazarjajo nevestine solze, ki jih bo točila v zakonu.

Wedding_Ring_PhotographyTudi sobota, ki je najpogostejši dan za poroke, je v preteklosti veljala za dan, ki bo prinesel nesrečo v zakonu, najboljši dan za poroko naj bi bila sreda, ponedeljek naj bi prinesel bogastvo, torek pa zdravje. Najboljši meseci za poroko so vsi poletni meseci, ker veljajo za mesece plodnosti.

Obstaja neverjetno veliko poročnih običajev, ki pa se seveda od države do države spreminjajo. Mi smo zbrali le nekaj najpogostejših. Pri nas so najbolj pogosti še metanje riža, naprsni šopek za goste, deljenje prvega kosa torte ...

 

Pri nas žal ne boste našle poročne obleke, izberete pa si lahko podvezico:

Admin

Te naše vsebine zanimajo?

Prijavi se na obveščanje, da ne zamudiš novih objav!

E-novice